Ασφαλιστικός κλάδος – Αλλαγές στη φορολογία

forologia_asfalistikos_kladosΧθες ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συμφωνία και για τον ασφαλιστικό κλάδο το συμπέρασμα είναι ότι επηρεάζεται άμεσα τόσο από την αύξηση της φορολογίας στα ασφάλιστρα όσο και από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Πιο αναλυτικά, στους συντελεστές φορολογίας των ασφαλίστρων, οι οποίοι καθορίζονται από το άρθρο 29 του Ν. 3492/2006, θα μεταβληθεί η παράγραφος 2. Οι συντελεστές φόρου διαφοροποιούνται ως ακολούθως:

α) 25%  επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός, αντί 20% που ίσχυε

β) παραμένει στο 4% επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής

γ) σταθερό στο 10%, επί των ασφαλίστρων λοιπόν κλάδων με εξαίρεση πλέον τον κλάδο αυτοκινήτων, όπου ο φόρος για τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένης και της αστικής ευθύνης, αυξάνεται από 10% σε 15%

 

Αυτό είναι το πρώτο σκέλος που επηρεάζει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, το δεύτερο είναι η αύξηση της φορολογίας στο 29% από 26% στις επιχειρήσεις και η υποχρεωτική προκαταβολή φόρου 100%, γεγονός που έχει επιπτώσεις σε ασφαλιστικά γραφεία/πρακτορεία, αλλά και ανεξάρτητους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

 

Με την εφαρμογή των αλλαγών θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στον ασφαλιστικό κλάδο, αφού όλο το βάρος θα κληθούν να το πληρώσουν οι καταναλωτές.

 

Το πρώτο πεντάμηνο του 2015 είχαμε αύξηση των ασφαλίσεων ζωής και μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων. Με την  αύξηση των φόρων στα ασφάλιστρα άρα και αύξηση των ασφαλίστρων, αναμένεται πτώση της παραγωγής.

 

Από την πλευρά των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών η απαίτηση των καιρών είναι ακόμη πιο σκληρή προσπάθεια να αναπτύξουν το χαρτοφυλάκιό τους. Η ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης στους καταναλωτές και η έμφαση στα θετικά της ασφάλισης είναι σημαντική και το μόνο μέσο που θα συμβάλει αν όχι στην ανάπτυξη του κλάδου, στην σταθεροποίηση.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε το σχέδιο νόμου που ήταν προς ψήφιση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + five =