Ανταγωνισμός στην ασφάλιση

antagonismos_asfalisiΧθες δημοσιεύθηκε ανακοίνωση της ΕΑΔΕ, η οποία επισημαίνει ότι η διαφορετική πρακτική προώθησης προϊόντων ανά δίκτυο διανομής έρχεται σε αντίθεση με το Νομοθετικό και Εποπτικό πλαίσιο.

 

Αφορμή για την ανωτέρω ανακοίνωση στάθηκε η σύναψη συνεργασίας μεταξύ Εθνικής Ασφαλιστικής και Insurance Market με την οποία προσφέρεται σε πελάτες συγκεκριμένης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, έκπτωση σε πακέτα ασφάλισης αυτοκινήτου.

 

Η ανακοίνωση της ΕΑΔΕ, έχει σαν στόχο να κινητοποιήσει τις εποπτικές αρχές, αφού με τη σύναψη της συγκεκριμένης συνεργασίας υποστηρίζεται μόνο μία εταιρεία διαμεσολάβησης και όχι κάθε δίκτυο διανομής.

 

Η διαφορετική αντιμετώπιση δικτύων διανομής από ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Το σημαντικό εδώ είναι να καθοριστεί το πλαίσιο στο οποίο θα γίνονται τέτοιες συνεργασίες, χωρίς να ξεπερνούν τα όρια του θεμιτού ανταγωνισμού.

 

Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα από ποτέ. Η οικονομική κρίση, η διαχείριση ενός γραφείου μέσα από ένα πολύπλοκο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο είναι θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα ενός ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

 

Η προσθήκη νέων προβλημάτων, πόσο μάλλον από τις ασφαλιστικές εταιρείες, δηλαδή τους συνεργάτες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, λειτουργούν αρνητικά στην ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών για τον καταναλωτή.

 

Η ΕΑΔΕ και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, οφείλουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην αντιμετωπίζεται ο ασφαλιστικός σύμβουλος σαν ένας μεσάζων που μόνο πουλάει ασφάλιση. Ο αποκλεισμός των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από τις προωθητικές κινήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών κλονίζει τη σχέση του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή τόσο με τον πελάτη όσο και με την ασφαλιστική εταιρεία.

 

Η ενημέρωση των ασφαλιζόμενων για τον ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και τις υπηρεσίες που προσφέρει πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος του ασφαλιστικού κλάδου. Ο καταναλωτής θα πρέπει να αντιληφθεί το ρόλο του ασφαλιστικού συμβούλου στην πραγματική του διάσταση και να μη τον αντιμετωπίζει σαν έναν μεσάζοντα.

 

Περιηγηθείτε στο blog μας για περισσότερα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + two =