Για να πετύχουμε…πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν παιδια!

child playingΓια να πετύχει κανείς σήμερα στην ελεύθερη αγορά και σε επαγγέλματα όπως αυτό του ασφαλιστικού συμβούλου πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με δεδομένο ότι σχεδόν όλες οι αγορές αλλάζουν και κινούνται προς άκρως ανταγωνιστικά μοντέλα, ο σύγχρονος επαγγελματίας δεν έχει πλέον το περιθώριο να «αράζει» αλλά πρέπει κάθε στιγμή να δημιουργεί νέους τρόπους για να εξασφαλίσει τη βιώσιμη παρουσία του στην αγορά.

Το ερώτημα είναι πως πρέπει κανείς να σκέφτεται και να λειτουργεί για να πετύχει αυτούς «τους νέους τρόπους εξασφάλισης βιωσιμότητας».

Μια από τις απαντήσεις που θα μπορούσε να δώσει κάποιος είναι πως ο επαγγελματίας «πρέπει να λειτουργεί απλά…σαν μικρό παιδί για να πετύχει». Και πως δικαιολογείται αυτό; Ως εξής:

 

1. Tα παιδιά δεν ανησυχούν για την αποτυχία: Όταν τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν μια καθημερινή πρόκληση, η πιθανότητα να αποτύχουν σπάνια τους περνά από το μυαλό. Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους άλλωστε, τα παιδιά έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, αντίθετα με αυτογνωσία και συνείδηση που τους λείπει. Αν αποφασίσουμε λοιπόν να πάρουμε κάποιο ρίσκο στον επαγγελματικό τομέα, ας το κάνουμε όσο αυθόρμητα το κάνουν τα παιδιά. Όχι βέβαια χωρίς φόβο…αλλά πάντα με πάθος.

 

2. Τα παιδιά αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό κάθε διαδικασία: Το μυαλό των παιδιών είναι πάντα ανοιχτό και ξεκούραστο και για αυτό διαθέτουν εξαιρετική ικανότητα για μάθηση. Η αποτυχία για αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμα διαδικασία συλλογής χρήσιμων πληροφοριών. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς. Ας ξεχάσουμε τις συνέπειες της αποτυχίας και ας τολμήσουμε το «ταξίδι» του ρίσκου για να εξελίξουμε την καθημερινή μας εργασία. Το βέβαιο είναι πως μέσα από τη διαδικασία θα πάθουμε αλλά και θα μάθουμε πολλά.

 

3. Τα παιδιά ανακάμπτουν άμεσα: Αν τα παιδιά αποφασίσουν να πάρουν ένα καθημερινό ρίσκο που τελικά δεν τους βγει σε καλό…τότε μπορεί να χαλάσουν τον κόσμο με τις φωνές και τα κλάματα. Σε κάθε περίπτωση, έχουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς να βάζουν τις συνέπειες στην άκρη πολύ γρήγορα και να ανακάμπτουν αμέσως, συχνά μάλιστα κάνοντας κάτι άλλο εξίσου τολμηρό με πριν. Εμείς οι ενήλικες σίγουρα δεν έχουμε πολλά περιθώρια λαθών στο επάγγελμά μας. Μπορούμε όμως να αντιγράψουμε τα παιδιά και να ανακάμψουμε γρήγορα αν κάποιο από τα ρίσκα που πήραμε είχε αποτέλεσμα άλλο από αυτό που θέλουμε.

 

Η άγνοια και το θράσος που έχουν τα παιδιά αποτελεί πραγματικά παράδειγμα για όσους επαγγελματίες θέλουν να ρισκάρουν κάποια πράγματα για να πετύχουν κάτι παραπάνω και να ξεχωρίσουν.

 

Εσείς συμφωνείτε με τα παραπάνω;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =